RECREATIONAL FOREST PACKAGE

RUMAH KAMPUNG

SURAU

DEWAN TERBUKA (RESAK)

TAPAK PERKHEMAHAN

RUANG BBQ

LATAR BELAKANG HUTAN REKREASI

Hutan Rekreasi, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) telah dirasmikan pembukaannya oleh Yang Berbahagia Tan Sri Prof. Ir. Dr. Mohd Zulkifli Tan Sri Mohd Ghazali, Mantan Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia pada 22 Disember 2003.

Hutan Rekreasi UTM terletak di kawasan Hutan Simpan Kampus UTM, Johor Bahru, Johor yang berkeluasan 37.5 km persegi merupakan salah satu tempat rekreasi dalam kampus. Selain topografinya yang berbukit-bakau, hutan ini turut mempunyai lembah dan beberapa mata air untuk pengairan sungai.

Hutan ini juga mempunyai keunikan tersendiri kerana menjadi habitat pelbagai spesies flora dan fauna yang ada diantaranya telah berusia 20 tahun.

Hutan Rekreasi diwujudkan bertujuan untuk menampung keperluan aktiviti beriadah, rekreasi, perkhemahan dan kokurikulum mahasiswa / staf UTM khasnya dan masyarakat sekitar Johor Bahru amnya.

PAKEJ-PAKEJ HUTAN REKREASI UTM

UTM menawarkan pelbagai pakej perkhemahan di Hutan Rekreasi, UTM untuk disewa oleh semua meliputi pelajar sekolah/ Universiti Awam / Swasta dan orang awam.